DE FEM KIRKER OMKRING ARRESØ
Danmarks største sø, Arresø, er så tilpas stor, at selv sejlsportskyndige folk kan få glæde af en tur ud på de ferske vover. Vover man sig ud på det dybe vand med lidt mere æstetiske øjne på end den blotte sejlads, så kan man jo give sig til at tælle kirker. Det er altid en morsom beskæftigelse at tælle et eller andet: Når man er ude at køre, kan man tælle gule biler, man kan tæller måger, når man sejler med en færge, og man BØR tælle genstande, når man er ude i festligt øjemed og gerne vil sikkert hjem.
Nå, men på Arresø kan man altså tælle kirker. Hvis man nu for eksempel sejler ud fra Kanalen, der forbinder Arresø med Roskilde Fjord, altså stævner ud fra Frederiksværk, hvad der nok er det mest almindelige, så ser man på sin venstre hånd lige så snart, man kommer ud på åbent vand Vinderød Kirke. Den ligger højt hævet over søbredden og er slet ikke som andre af de gængse landsbykirker fra 11-1200-tallet, alene dens spir er helt anderledes. Men den stammer altså også kun fra 1883, bygget i sengotisk stil. Men der har tidligere ligget en anden kirke, og kommer man derop en dag, man er landfast, kan man se egnes stolte søn, generalmajor Classens smukke sarkofag.
Men lader man blikket vandre videre i horisonten, når man sejler rundt på Arresø, så falder øjnene helt naturligt på den næste kirkes hvide tårn, der naturligvis tager sig allerbedst ud i strålende sol, gerne fra vest, den nedgående sol. Det er kirketårnet i Ramløse. Også den kirke ligger højt, men den er gammel, en typisk dansk landsbykirke, placeret på en høj, så bygningen kunne ses milevidt fra. Set fra søen ligger den hvide kirke oven over den lille lystbådehavn, der findes i Ramløse. Ramløse kirkes historie går tilbage til det 12. århundrede, man ser den første gang omtalt i 1211, men den regnes for at være en del ældre. Det store brede senromantiske tårn har flere gange i sin historie slået store revner, og den 13. september 1656 styrtede den østre gavl af tårnet ned og ødelagde en hvælving og våbenhuset. Men kirken er naturligvis bygget op igen.
Sejler vi videre hen over Arresøens små krappe bølger og spejder videre efter kirkelige kendingsmærker dukker der endnu en hvid kirke op i horisonten. Men den ligger ikke på en bakke, nærmest i niveau med vandspejlet, det er kirken i Annisse, vi får øje på der. Den knytter der sig nogle sagn til, et af dem forklarer blandt andet, hvorfor kirken ikke ligger på en høj. Sagnet siger, at kirkebyggeriet i Annisse gik i gang på den nærliggende Thomsebakke, men den var beboet af trolde, der ikke ville forstyrres, og bygherren måtte finde et andet sted. Også Annisse Kirke er gammel, den er nævnt første gang omkring 1175 i et mageskifte mellem biskop Absalon og Æbelholt kloster. Efter reformationen blev kirken anneks til Ramløse med Annissegård som anneksgård.
Hvis man nu kommer sejlende fra Frederiksværk, kan man på dette tidspunkt passende tage sig en lille opstrammer – søluften frisker jo så meget – for vi skal først rundt om pynten på Arrenæs, før næste kirke dukker op i horisonten. Også den ligger i niveau, og det er slet ikke den samme slags hvide landsbykirke som i Ramløse og Annisse. Det er Lille Lyngby Kirke, der dog er lige så gammel som de to andre, der fra slutningen af 1100-tallet. Sikken kæmpemæssig arbejdsindsats vores forfædre leverede med alt det kirkebyggeri på så relativ kort tid. Det, der går Lille Lyngby Kirke så anderledes, er tårnet, eller rettere tårnets tag. Et pyramidetag med vindfløj fandt en opfindsom arkitekt i 1797 på at tilføje. Også her er der naturligvis sagn: sagnet om tyren, der blev sluppet løs og første gang lagde sig hvor kirken ligger i dag.
Ude fra midten kan man så se sin sidste Arresøkirke, og nu er vi igen kommet højt til vejrs. Kirken i Kregme ligger så den kan ses milevidt fra, men netop placeringen har gjort, at kirken ser lidt anderledes ud end de fleste Tårnet blev nemlig af hensyn til terrænet, lagt på nordsiden af koret, og Kregme Kirke har derved fået sit helt eget, uregelmæssige præg. Jeg har altid ønsket mig at komme op i Kregme Kirkes tårn, der må på en klar dag være en helt fantastisk udsigt over såvel Arresø som Roskilde Fjord og det mellemliggende landskab. Måske kan man på en god dag se helt ud til Kattegat?
Og så sejler man tilbage igen, sandsynligvis til Frederiksværk, og ironisk nok er den eneste kirke, man ikke har set på sin tur, netop kirken i den gamle krudtby. Men faktisk KAN man godt se den, hvis man sejler lidt videre i en mindre båd, for Frederiksværk Kirke ligger lige klods langs kanalen.
Udsendt: Torsdag 10. januar 2008
Produktionsnummer: 11160805024
Kilder:
Div. kirkers hjemmesider.